Sinterklaas zonder stress?

Drie tips van Susan. Mindfulness trainer en moeder van twee kleine kinderen.

Christmas stressAls de klok een uur achteruit gaat weet ik het. Er komen donkere, koude en natte dagen aan. Zo in de wintertijd beland je in een andere wereld. En dan is opeens het Sinterklaasjournaal al weer op tv. HELP…denk ik dan. Hoe kom ik met twee kleine kinderen, deze drukke periode vol prikkels en afleidingen, door zonder al teveel stress.

Prikkels van vragende kinderen, de planning rond de Sint(viering), de drukte op school. En mij helpt het dan niet echt dat het koud en donker is of dat het vangen van een zonnestraal een uitdaging is.

Dus hoe kom je mindful de Sinterklaastijd door? Drie tips:

1 Maak een planning  – dat geeft rust.

Bereid je voor. Denk vooraf wat jij wil doen aan Sinterklaas. Wanneer mogen de kinderen hun schoen zetten, wat mogen ze aan (extra) snoep. Wanneer mogen ze naar het Sinterklaasjournaal kijken. Als je hierover voor jezelf (en de evt. mede opvoeders) duidelijke afspraken maakt hebt je houvast. Houvast die je helpt bij verleidingen. Houvast die je ook kunt geven aan je kind. Kinderen varen wel bij duidelijke grenzen en jij zelf waarschijnlijk ook.

2 Zorg voor extra rustmomenten.

Bouw extra rustmomenten in. Als je weet dat dit een drukke stressvolle periode voor je is, is het niet het moment om allerlei andere (nieuwe) dingen te gaan doen. Multitasken is nooit goed. Het leid je aandacht af van waar je mee bezig bent.

3 Maak van een cadeau inpakken eens een oefening.

Er zijn genoeg momenten rond de Sintviering die je met volle aandacht kunt doen. Zo pak je mooie moment mee om met aandacht in het hier en nu te zijn. Kijk eens vol aandacht naar die blije kindergezichtjes. Of maak bijvoorbeeld van het inpakken van de cadeaus een informeel meditatiemoment. Kijk of je met je aandacht helemaal kunt zijn bij het cadeau en het papier. Hoe voelt het, hoe beweegt je lijf tijdens het inpakken. Wat merk je nog meer op. Hiermee bouw je in de drukte toch een moment van opmerkzaamheid op.

En met het vertrek van Sinterklaas is ook deze periode weer voorbij. Weet dat alles komt en gaat, gedachten, gevoelens en zelfs Sinterklaas.

Wil je in deze periode jezelf ondersteunen in het mindful zijn? 

Kom dan op 14 december naar de opfrisavond in het Mindfulness Centrum Alphen die ik organiseer.. Een moment om in deze drukke periode samen even stil te staan. Weer in een groep te mediteren en ervaringen uit te wisselen of vragen te stellen. Juist in deze drukke periode kan dan steunend zijn. Ik kijk er naar uit!

Susan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *